Blog

Tahtakurusu İlaçlaması

Tahtakurusu İlaçlaması

Vücudunuzda kaşıntı, böcek ısırıkları ve kızarıklıklar mı gördünüz! Mutlaka yatağınızın dikiş kısımları ve yatak başlarını kontrol etmelisiniz. Özellikle yatak dikiş aralarını detaylı şekilde inceleyin. Şayet yeni bir seyahatten döndüyseniz veya bir otelde konakladıysanız fark etmeden tahtakurusunu da evinize getirmiş olabilirsiniz. Tahtakurusu özellikle seyahatlerde mobilya, eşyalar, elbiseler ve bavullar ile kolayca bir yerden bir yere taşınırlar Tahtakurusu ilaçlama evde yaşayanlar için özel riskler içerir dikkat ediniz! Sizde Tahtakurusu ilaçlaması hakkında bilgi almak için bizi şimdi arayın.

Tahta Kurusu İlaçlama Nasıl Yapılır?

Tahta Kurusu İlaçlama Nasıl Yapılır?

Tahtakurusu sorunu yaşayan müşterilerimizden en sık aldığımız soru; Tahtakurusu ilaçlaması nasıl yapılır? olmaktadır. İlaçlamaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken konu, Tahtakurusu istilasının yoğunluğu ve dağılımıdır.

Tahta kurusu tüm alanı istila etmiş mi? Yoksa sadece belirli bir alanda mı gözleniyor? Tahta kurusu ilaçlamasının nasıl yapılacağını belirleyen kriterler işte bu soruya verilecek doğru cevaplar ile belirlenebilir.

Genel Tahtakurusu istilasında yapılacak ilaçlama ve kontrol yöntemleri

Detaylı bir inceleme yapılarak tüm Tahtakurusu yuvalanma alanları tespit edilmelidir. Riskli hiçbir alan gözden kaçırılmamalıdır.

  • Tahtakurusu istilası tespit edilen alandan herhangi bir eşya vb. başka bir alana asla taşınmamalıdır.
  • Tespit edilen yuvalanma alanları, Sağlık bakanlığından ruhsatlı Biyosidal ürünler ile ilaçlamaya tabi tutulmalıdır. Tahta kurusu ilacı seçiminde mikrokapsül ve süspansiyon formülasyonda kalıcı ve ruhsatlı ilaçlar tercih edilmelidir.
  • Kullanılacak böcek ilaçları cilde temas edecek yüzeylere mümkünse uygulanmamalıdır. Mutlaka uygulanması gerekiyorsa yüzeyler uygun şekilde temizlendikten sonra kullanılmalıdır.
  • Şartlar uygun ise Tahtakurusu ilaçlamasında Fumigasyon uygulamaları kullanılabilir. Fumigasyon süresince ilaçlama yapılacak alan ve çevresinde insan ve evcil hayvan bulunmaması gerekmektedir. (Operasyon bölümümüzden teknik bilgi alınız)
  • Tahta kurusu ile sadece kimyasal ilaçlama yöntemleri kullanılarak tam bir mücadeleye ulaşılamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle tahtakurusu ilaçlama öncesi ve sonrası alınacak sanitasyon tedbirlerini içeren broşürümüzü isteyiniz.

Lokal Tahtakurusu İstilasında İlaçlama ve Kontrol Yöntemleri

  • Tahtakurusu istilası tespit edilen oda, eşya, bölge derhal karantinaya alınmalı. Bu alandaki eşya ve malzemeler kesinlikle başka bir alana taşınmamalıdır.
  • Tahtakurusu istilası yaşanan alanda tüm malzemeler tek tek elden geçirilmeli ve detaylı Tahtakurusu ilaçlama uygulamasına tabi tutulmalıdır.
  • İlaçlama yapıldıktan sonra gerekli sanitasyon tedbirleri eksiksiz uygulanmalıdır.

Daha detaylı bilgi için Entofarma Tahtakurusu Mücadelesi Broşürümüzü isteyiniz.

Tahta Kurusu Hakkında Genel Bilgiler

Tahta Kurusu Hakkında Genel Bilgiler

Erginler, 5 mm boyunda ve 2,5 mm genişliğindedir. Dişiler, erkeklerden daha büyüktür. Baş kısa, geniş ve ucu sivridir. Bir çift belirgin kırmızı veya siyah bileşik göze sahiptir. Böceğin rengi beslenme durumuna göre koyu kırmızıdan kahverengiye kadar değişkenlik gösterir. Biyolojisi; yumurta, nimf ve ergin dönemlerden oluşur.

Yumurtadan çıkan nimfler, yarı saydam, soluk sarı renkte ve 1 mm den biraz uzundur. Nimfler 5 deri değiştirmeden sonra ergin olur. Ergine dönüşmesi ortalama olarak 2 ayda gerçekleşir. Nimfler de kan emerek beslenir ve bu şekilde bir sonraki aşamaya geçerler. Yetişkinlerin vücutları yassıdır ve beslenmeden iki yıl kadar yaşayabilirler. Sadece memeli ve kuşlardan özellikle geceleri kan emerek beslenirler. Gündüzleri ise ışıktan kaçarak karanlık yerlerde dinlenirler.

Tahtakurularının ısırıkları ağrı ve alerjik reaksiyona neden olur. Isırıkları insan vücudunda şişlikler, kaşıntı ve döküntülere neden olur. Yoğun bir şekilde istila edilmiş odalarda hoş olmayan kötü kokular hemen fark edilebilir.Çiftleşen dişiler günde ortalama, 1-2 yumurta bırakırlar. Toplamda 200-300 civarında yumurta bırakırlar. Yumurtaların kuluçka süresi yaklaşık bir hafta’dır. Yumurtalarını genellikle evlerde ki duvar yarıklarına, dolap içlerine, yatakların dikiş bölümlerine bırakırlar.

Yumurtadan çıkarak nimflere dönüşürler, nimfler kanla beslenerek bir sonraki aşamaya geçer. İnsanlar dışında fareler, tavşanlar, kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda konukçuları arasındadır. Yetişkin Tahtakurusu 3-7 günde bir beslenir, ancak sıcaklık yükseldikçe beslenme sayısı artar. Tahtakuruları beslenirken, antikoagülan ve anestetik bir salgı enjekte ettiği için ısırılan kişi bunu hissetmeyecektir.

Tahta Kurusu Isırığı

Tahta Kurusu Isırığı

Tahtakurusunun beslenmesi, insanların uykularında hareket etmeleriyle kesintiye uğrayabilir. Bu nedenle insanların vücudunda birden fazla Tahtakurusu ısırığı izi gözlenebilir. Aslında bu izler bir tek tahtakurusu tarafından meydana getirilmiş olabilir. Tahtakurusu sadece geceleri kan emer. Gündüzleri ise ışıktan kaçarak karanlık yerlerde dinlenirler.

Tahtakurusu ısırıkları genellikle zararlının beslenmesinden 1-2 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Tahtakurusu ısırıkları belirgin bir şekilde kızarır ve yoğun kaşınma hissi yaratır. Bu ısırıklar şiddetli kaşıma isteği ile kanama ve enfeksiyona neden olabilir.Tahta kurusu ısırıkları insanların vücudunda aşağıdaki bölgelerde yoğunlaşır.

  • Boyun
  • Sırt
  • Kollar
  • Ayak bilekleri ve bacak

Tahtakurularının büyük bölümü (2/3) yarasalarda parazit olarak bulunmaktadır. Tahtakurusunun hayat evresi yumurta, nimf ve ergindir. 4-5 nimf döneminin her biri için kanla beslenmeye ihtiyaç vardır. Her bir nimf dönemi 6-8 gündür. Yaşam döngüsü 8 haftadır ancak nem ve sıcaklığa bağlı olarak 11 ay kadar uzun da olabilir. Dişi tahtakurusu karanlık oyuk ve çatlaklara yumurta bırakır. Nimf ler erginlere çok benzer. Nimf ler iki üç gün içinde kan emerler, dinlenmek ve emdikleri kanı sindirmek için bir köşeye çekilirler.

Her nimf devresinde bir kez kan emilir. Tahtakuruları kan emdikten sonra dinlenme alanlarına çekilirler. Emdikleri kanı sindirdikten sonra tekrar yeni bir konukçu ararlar.Tahtakuruları evlerde; yatak dikiş kısımları, süpürgelik ve pervaz araları, duvar ve zeminlerdeki çatlaklar, duvar kâğıtları, mobilyaların aralık ve kenarlarında yaşayabilirler. Bu alanlar uzman bir göz tarafından detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Tahta Kurusu Neden Olur?

Tahta Kurusu Neden Olur?

Bir ev veya toplu yaşam alanında Tahtakurusu istilasının başlıca nedeni taşımadır. 2. El eşyalar, seyahat esnasında konaklanan oteller ve toplu taşıma araçları da Tahtakurusu istilasının sebeplerinden biri olabilir. Özellikle memelilerden kan emerek beslenen bu zararlı türü evcil hayvanlar vasıtası ile taşındığı da tespit edilmiştir. 

Tahta Kurusu Zararları

Tahtakurusu özellikle geceleri beslendiği ve beslenmeden hemen önce anestezik bir madde salgıladığı için genelde insanların bu zararlıyı farketmesi beslenme sonrası olmaktadır.

  • Tahtakurusu insanlarda stres yaratır ve bu nedenle yaşam kalitesi düşer. İşçi koğuşlarında yaşanan Tahtakurusu salgınları iş bırakma ve iş kayıplarına neden olur.
  • Tahtakurusu aktivitesi ve yaşanan stres insanlarda uyku bozukluğu ve uykusuzluğa neden olur. Buda hayat kalitesini düşürür.
  • Tahtakurusu ısırıkları, dışkıları ve deri döküntüleri özellikle bebek, çocuk ve yaşlılarda alerjik rahatsızlıklara neden olur.
  • Tahtakurusu ısırıkları açık bir yara olduğundan bazı durumlarda enfeksiyonlara ve hastalanmalara neden olabilir.

 Tahta Kurusu Çeşitleri

İnsanların yaşadıkları alanları genellikle 2 Tahtakurusu çeşidi yaygın olarak istila etmektedir. Bunlardan birincisi: Ev Tahtakurusu (Cimex lectularius), İkincisi ise Tropikal Tahtakurusu ( Cimex hemipterus)

Tahtakurusu 5 mm boyunda, koyu kırmızımsı dan kahverengiye kadar değişen renklerde ve vücutları yassıdır. Yukarıdan aşağı basık yanlara genişlemiş şekildedir. Bu vücut şekli dar yarık ve oyuklara girmesini kolaylaştırır. Beslenmeden iki yıl kadar yaşayabilirler. Sadece memeli ve kuşlardan kan emerek beslenirler. Sadece geceleri kan emerler. Gündüzleri ise ışıktan kaçarak karanlık yerlerde dinlenirler.

Sık Karşılaşılan Tahtakurusu çeşitleri

Takım: Hemiptera

Familya: Cimicidae

  1. Cimex lectularius – Ev Tahtakurusu
  2. Cimex hemipterus – Tropikal Tahtakurusu

Tahta Kurusu Neyi Sevmez?

Tahta Kurusu Neyi Sevmez?

Tahtakurusu tüm dünyada yayılış gösteren ve özellikle nemli alanları tercih eden bir zararlı türüdür. Tahtakurusu mücadelesinin önemli bir ayağı da yaşam alanında yapılacak bazı değişiklikler ile zararlı ile mücadele etmektir.

  • Tahtakurusu nem oranı düşük kuru ortamları sevmez. Bu nedenle havalandırma sık sık yapılmalı ve ortamın nem oranı düşürülmelidir.
  • Tahtakurusu aktivitesi tespit edilmiş eşyalar alkol bazlı temizlik malzemeleri ile temizlenmelidir. Tahtakurusu alkolü pek sevmez.
  • Tahtakurusu Diyatomit tozundan hoşlanmaz. Özellikle ulaşılamayan yarık, çatlak vb. dar alanlarda diyatomit bazlı tozlar kullanılabilir. Bu ürünler zararlının dış bölümünde çizilmelere ve nem kaybederek ölmelerine neden olur.
  • Kurutulmuş bitkiler ve tozları: Özellikle karabiber, lavanta ve yağları, nane, tarçın ve toz biber Tahtakurusunu kaçırıcı olarak kullanıldığı literatüre girmiştir. Bu ürünler yuvalandıkları alanlarda tercihen kullanılabilir.
  • Son olarak Tahtakurusu, özellikle eğitimli Entofarma servis uzmanlarını hiç sevmez. Tahtakurusu sorununuzdan kesin kurtulmak için Entofarma uzmanlarına şimdi danışın.

Tahta Kurusu Olup olmadığını Nasıl Anlarım?

Bir alanda tahtakurusu olup olmadığını anlamanın en basit yöntemleri şunlardır

  • Vücudunuzda oluşan ve çevresi kızarık Tahtakurusu ısırık izleri. Genellikle birden fazla ve sıralı şekilde oluşturulur.
  • Isırık bölgesinde yaşanan sürekli kaşıntı ve deri döküntüleri.
  • Yatak çarşaflarında ve yastığınızda bulunan toplu iğne başı büyüklüğünde küçük kan izleri.
  • Yatak, yastık ve fitillerinde bulunan koyu kahverengimsi dışkı izleri.
  • Tahtakurusu deri değiştirir. Yine yatak, baza içleri ve yatak başlıklarında bulunan açık kahverengi ve saydam Tahtakurusu dış iskeletleri.
  • Tahtakurusu yuvalanma alanlarından gelen kötü kokular.

Evde Tahta Kurusu İlaçlama Nasıl Yapılır?

Evde Tahta Kurusu İlaçlama Nasıl Yapılır?

Evinizde tahtakurusu oluşmasını ve yuvalanmasını engelleyebilirsiniz.

  • Evcil hayvanlarınızı mutlaka veteriner kontrolünden geçiriniz.
  • Bulaşık malzemelerin tamamını ilaçlama şirketinizin önerdiği şekilde temizleyiniz.
  • Diğer alanlara bulaşmayı engellemek için karantina tedbirlerini eksiksiz uygulayınız.
  • Tahtakurusu ile mücadelede mutlaka Entofarma’nın uzman ilaçlama kadrosundan destek almanızı öneriyoruz.

Entofarma tahtakurusu ilaçlaması öncesi ve sonrası tavsiyelerde bulunacaktır. Tahtakurusu na karşı ilaçlama yapıldıktan sonra sorununun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için ikinci bir kontrolün yapılması şarttır. Artık sizin bölgenizde de profesyonel Entofarma Servis uzmanları çalışıyor.

Türkiye’de 2.000 kurumsal müşterimizin aldığı, kaliteli haşere kontrol hizmetinden sizde faydalanın. Sizin için Türkiye genelinde en etkin Tahtakurusu ilaçlaması çözümlerini geliştiriyoruz. Profesyonel haşere kontrol servisi, raporlama hizmeti, ilaçlama konuları hakkında bilgi almak ve ücretsiz ön inceleme için 444 3 700 numaralı telefon hattını kullanarak hemen şimdi Entofarma müşteri hizmetlerini arayın.

Sık Sorulan Sorular

Tahta kurusu ilaçlama kesin çözüm mü?

Standart ilaçlama yöntemleri uygulanarak Tahtakurusu sorunun çözülmesi oldukça güçtür. BU nedenle size uygun ilaçlama ve sonrası uygulama prosedürleri eksiksiz uygulanmalıdır. Tahtakurusu mücadelesinde Fumigasyon uygulamaları diğer kimyasal yöntemlere göre daha kesin sonuç vermektedir. Fumigasyon işlemini sadece şartlarınız uygunsa tercih edebilirsiniz. Konu hakkında satış danışmanlarımızdan detaylı bilgi alınız.

Tahta kurusu böceği nasıl yok edilir?

Tahtakuruları yüksek nem ve sıcaklıkta daha aktiftirler. Bu nedenle ilaçlama sonrası alanı havalandırarak nem ve sıcaklığı düşürünüz.Başarılı bir Tahtakurusu mücadelesinde, haşere kaynaklarının tamamı tespit edilmeli ve ilaçlama programı içine alınmalıdır. İçeride, dışarıda veya başka bir alanda birden fazla kaynak olabilir.

Şüphelendiğiniz veya tespit ettiğiniz bütün alanları satış danışmanına bildirerek hizmet kapsamına alınmasını sağlayınız. Tahtakurusu mücadelesinde başarılı olmanın en önemli kriteri Entomolojik temizlik çalışmalarıdır. Bu nedenle uygulama öncesi ve sonrasında yapılacak temizlik faaliyetlerine odaklanın.

Tahta kurusu ev ilaçlama ne kadar?

Tahtakurusu ilaçlama işlemi standart bir ev için yaklaşık 60-180 dakika arasında tamamlanır. Servis esnasında tüm kilitli ve kapalı alanlar açılmalıdır. Tahtakurusu mücadelesi fiyatı böcek aktivitesinin yoğunluğuna ve alanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Lütfen satış danışmanlarımızdan evinizin metrekaresini belirterek fiyat teklif alınız.

Evde tahta kurusu olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Cildinizde ısırık izleri, yatak, çarşaf veya yastık kılıflarında kan lekeleri, dikiş yerlerinde kırmızı lekeler veya erginleri gördüğünüz anda vakit kaybetmeden ilaçlama uygulamalarına başlanmalıdır. Tahtakurusu, bir konukçu ile yaşamaya adapte olmuş canlılardır. İnsanlar, evcil hayvanlar ve kuşlar konukçuları arasında yer alır. Özellikle toplu yaşam alanlarında üremeleri ve yayılmaları daha kolaydır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir