Blog

Surinam Hamam Böceği

Surinam Hamam Böceği

Surinam Hamam Böceği Nedir?

Surinam Hamam Böceği bazen evlerde gözlemlense de, aslında evlerde bulunan zararlı Hamam böcekleri sınıfına girmez. İnsanlar tarafından pekte sevilmeyen hamam böceklerinin ender bir türü olan Surinam Hamam böceği ise, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşamayı tercih eder.

Surinam Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgileri

Surinam Hamam Böceği, Sera Hamam Böceği

Latince adı: Pycnoscelus surinamensis

Takım: Dictyoptera

Familya: Blaberidae

İngilizce adı:  Surinam cockroach

Surinam Hamam Böceği Genel Özellikleri

Surinam Hamam Böceği yaklaşık 2 – 2,5 cm boyunda, Parlak kahverengi renktedir. Bu türde kanatlar zeytin yeşili renktedir. Bu tür yumuşak toprak, organik atıklar, kaya ve bitkisel atıklar, ağaç gövdeleri gibi alanlarda yaptıkları yuvalarda yaşarlar. Genellikle Oryantal hamam böcekleri ile karıştırılsa da, aslında benzer bir tarafları yoktur. Surinam Hamam böceklerinin anavatanı Güney Asya’dır. Dünyanın tropikal ve subtropikal iklime sahip, hemen her yerinde yaşamlarını sürdürürler. Yarı başkalaşım gözlenen bu türün kanatları vücutlarının tamamını kaplar. Surinam hamam böcekleri havada kısa mesafeleri süzülebilirler.

Surinam Hamam Böceği Ne Yer?

Toprak alanlarda yaşayan Surinam Hamam Böceği, genellikle bitkiler ile beslenir. Özellikle bitkilerin yaprak ve gövdelerine zarar verirler. Bahçe ve peysaj alanlarının yanı sıra bina içlerinde saksı içinde bulunan bitkiler ile de beslendikleri bilinmektedir. Bu zararlı beslenmek için özellikle humuslu ve organik atığı bol olan toprakları tercih eder.

Surinam Hamam Böceği Biyolojisi

Soğuğa karşı oldukça hassas olan bu Surinam Hamam Böceği türü, iklim şartları soğuyunca hayatta kalamaz. Surinam hamam böceklerinde doğada nadiren gözlemlenen bir üreme tipi görülmektedir. Bu böcek türü partenogenetik üreyebilmektedir. Yani dişi bireyler eşeysiz üremektedirler. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda Surinam Hamam böceği erkeklerinin nadiren doğdukları ve üreme işlevi içerisinde herhangi bir işlevlerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Dişi hamam böcekleri karınlarının arka kısmında bir yumurta kapsülü taşırlar. Her yumurta kapsülü içerisinde ortalama 30-36 yumurta bulunur. Yumurtadan çıkan nimfler (yavru hamam böcekleri) ortalama 6 gömlek değiştirmeden sonra yetişkin olurlar. Bir Surinam hamam böceği nin yaklaşık ömrü 1-2 yıl kadardır. Surinam hamam böcekleri sadece geceleri aktiftirler. Beslenmelerini de genellikle geceleri yaparlar.

Surinam Hamam Böceği Zararları

Surinam Hamam Böceği evlerde gözlendiğinde özellikle süs bitkilerinin yaprak ve gövdelerine zarar vermektedirler. Aynı zamanda peysaj alanlarındaki (bahçe, sera vb.) bitkilere de zarar verirler.

Surinam Hamam Böceği Zararları

Surninam Hamam Böceği Mücadelesi

Surinam Hamam Böceği türü oldukça hızlı üreme kapasitesine sahip böceklerdir. Kontrol altına alınmadıklarında sayıları, birden bire yüzbinleri bulabilir. Bu yüzden hamam böceklerinin izleri veya kendilerini ilk görüldüklerinde vakit kaybetmeden mücadeleye başlanması gerekmektedir. Bu böcekler, görüntülerinin yaratmış olduğu rahatsızlıkların yanı sıra,  alerji ve astım gibi hastalıklara da neden olabilirler. Ev ve dış alanlarda bulunan, kanalizasyon, çöp ve tüm kirli alanlarda dolaştıkları için birçok hastalık yapıcı mikroorganizmayı bünyelerinde taşırlar. Hamam böceği sorunlarına, kesinlikle entegre haşere kontrol yönetim prensipleri ile yaklaşılması gerekir.

Surinam Hamam Böceği İle Kültürel Mücadele

Ülkemizde bulunmayan Surinam Hamam Böceği türü ile mücadele de en etkin yöntem Kültürel mücadele yöntemleridir. Herhangi bir zararlı ile savaşımda en etkin yöntem, o zararlının yaşam koşullarını istemeyeceği şekilde değiştirmekten geçmektedir. Surinam hamam böceği kontrolüne bahçe ve bitki bulunan alanlardan başlanmalıdır. En etkin korunma yöntemi, bu gıda maddelerinin ortadan kaldırılmasıdır. Hijyen ve temizlik bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca binalara giriş yapabileceği, yarık, çatlak vb. yalıtım eksikliklerinin izole edilmesi gerekir.

Surinam Hamam Böceği İle Fiziko-Mekanik Mücadele (Hamam Böceği Tuzakları)

Hamam böcekleri tüm dünyada kentsel haşere sorunlarının başında gelmektedir. Bu yüzden hamam böceği mücadelesinde oldukça farklı mücadele yöntemleri ve ilaçlar geliştirilmiştir. Hamam böceği mücadelesinde kullanılan en etkin yöntemlerden biri de tuzaklardır.

Surinam Hamam Böceği Mücadelesinde Feromonlu Yapışkan Tuzaklar

Hamam böceği mücadelesinde kullanılan oldukça gelişmiş tuzaklar bulunmaktadır. Bu tuzaklar hemen hemen bütün hamam böceği türlerine karşı kullanılabilir. Özellikle yapışkan plakalı ve feromonlu tuzaklar hamam böceği mücadelesinde etkin olarak kullanılmaktadır. Bu tuzaklar iki bölümden oluşur. Birinci bölüm, böceği tuzağa çeken koku tableti veya bölümüdür. İkinci bölüm ise tuzağa gelen böceğin yapıştığı yapışkan plakadır. Bazı modellerde koku, yapışkan plaka üzerine emdirilmiş de olabilir. Tuzak, hamam böceklerini cezbeden çeşitli kokuları taklit etmekte ve böceği tuzağa çekmektedir. Kokuya gelen böcekler yapışkan plakalar üzerine yakalanmaktadırlar.  Hamam böceği sorunu bulunan alanlar, inceledikten sonra, belirlenecek mücadele programına uygun olarak, yapışkan ve feromonlu tuzaklar kullanılabilir. Hamam böceklerinin çok hızlı üreme kapasitesine sahip oldukları düşünülür ise tuzaklarda yakalanan onlarca böceğin oldukça önemli olduğu anlaşılacaktır.

Surinam Hamam Böceği İle Biyolojik Mücadele

Surinam hamam böceği mücadelesinde, doğal düşmanlar korunmalı ve kullanılacak diğer mücadele yöntemleri bu canlılara zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle kimyasal mücadele uygulamalarında sadece hamam böceklerine yönelik geliştirilmiş spesifik böcek ilaçları tercih edilmelidir. Hamamböceklerinin doğal düşmanları arasında, kertenkeleler, kurbağalar, serçe vb. küçük kuşla, bulunmaktadır. Uygulanacak diğer mücadele yöntemlerinin, bu canlılara zarar vermemesine özen gösterilmelidir. Mücadeleye başlamadan önce, bu konuda Entofarma uzmanlarına başvurun ve bilgi alın.

Surinam Hamam Böceği İle Kimyasal Mücadele (Hamam Böceği İlaçlama)

Kimyasal mücadeleye başlamadan önce bir uzmandan mutlaka bilgi alınmalıdır. Hamam böceği mücadelesinde, mücadele programı baştan belirlenmelidir. Yapılacak hatalı kimyasal uygulamalar, kimyasal mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Hatalı ilaçlama çalışmaları hamam böcekleri üzerinde böcek ilaçlarına karşı direnç gelişimine neden olabilir. Hamam böceği ilaçlama çalışmalar yıl boyunca düzenli olarak yapılmalıdır.

Surinam Hamam Böceği İle Mücadelede Kullanılan Hamam Böceği İlacı Çeşitleri

Hamam böceklerine yönelik yapılan ilaçlama çalışmalarında kullanılacak, farklı formulasyonlarda Hamam böceği ilaçları bulunmaktadır. Bu ilaçlar, hamam böceği istilasının büyüklüğü, yuvalandıkları alanın özellikleri, istila da bulunan hamam böceği türü gibi özellikler göz önüne alınarak, doğru şekilde tercih edilmelidir. Şayet bu hamam böceği ilaçları doğru takvimde ve güvenli bir şekilde kullanılır ise hamam böceği sorunları hızlı bir şekilde ortadan kaldırılabilir.

Surinam Hamam Böceği Mücadelesinde Hamam Böceği Jeli Kullanımı

Jel yem Hamam böceği ilaçları içerdikleri cezbedici maddeler ve feromon lar sayesinde hamam böceği sorunlarını kontrol altına almakta oldukça başarılı olmuştur. Ancak piyasada oldukça fazla çeşit jel yem hamam böceği ilacı bulunması bu noktada tüketicinin aklını karıştırabilir. Hamam böceği jeli, hamam böceği mücadelesinde en etkili hamam böceği ilacı hangisi? Sorusuna verilecek en iyi cevaptır.  Hızlı ve kalıcı çözüm için doğru ürünün seçilmesi, hamam böceği sorunun çözülmesinde oldukça etkili olacaktır. Jel hamam böceği ilaçları, özellikle yoğun aroma içermesi sayesinde daha fazla cezbedicidir. Hamam böceklerinin gözlemlendikleri alanlarda yeterli miktarda kullanılabilir. Jel yem ilaçlar uygulama maliyeti olarak diğer böcek ilaçlarına oranla biraz yüksektir. Ancak kalıcılıkları daha fazladır. Hamam böceği mücadelesinde en başarılı yöntemlerden biridir.

Surinam Hamam Böceği Mücadelesinde Granül Hamam Böceği İlaçlarının Kullanımı

Granül böcek ilaçlarının, ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak hamam böceği mücadelesinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Kalıcılık ve etkileri açısından oldukça başarılı böcek ilaçlarıdır. Eğer hamam böceklerinin yuvası tespit edilebiliyorsa, yuva etrafında ve hamam böceklerinin gezindikleri alanda oldukça iyi sonuç verecektir. Mücadele uygulanacak ilaçlama programı içerisinde bulunmasında fayda vardır.

Surinam Hamam Böceği Mücadelesinde Toz Hamam Böceği İlacı Kullanımı

Toz ilaçları kullanmadan önce mutlaka iyi bir inceleme ve gözlem yapılmalıdır. Hamam böceklerinin yuvalanma alanlarında kullanılabilir. Toz ilaçlarda özellikle etken madde seçimine dikkat edilmelidir. Bu formulasyondaki böcek ilacını kullanmadan önce Hamam böceklerinin gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir. Bu formulasyon ve uygulama yöntemi, ülkemizde çok fazla kullanılmamaktadır. Toz ve ıslanabilir toz böcek ilacı formulasyonları profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalıdır. Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.

Surinam Hamam Böceği Mücadelesinde Kalıcı Hamam Böceği İlacı Kullanımı

Hamam böceği ilaçlamasında Residuel (kalıcı)  böcek ilaçlarının kullanılması bu konuda bilgi ve tecrübe gerektiren bir çalışmadır. Uygulama doğru şekilde yapılır ise, oldukça başarılı sonuçlar verebilir. Ancak hatalı uygulamalar, hamam böceği istilasının daha da artmasına neden olabilir. Residuel sıvı ilaçlama hamam böceklerini gözlemlediğiniz alanlarda ve gezindikleri yüzeylerde kullanılabilir. Hedef dışı organizmalara zarar verilmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Genel ilaçlama uygulamaları yerine bölgesel uygulamalar tercih edilmelidir. Hamam böceklerine karşı kullanılacak, ilaçlama çalışmalarında entegre bir kimyasal mücadele stratejisi tercih edilmelidir. Bu hamam böceği türüne karşı özellikle evin çevresi ve peysaj alanlarında sprey ilaçlama uygulaması tercih edilmelidir.