Blog

Oryantal Hamam Böceği

Oryantal Hamam Böceği

Oryantal Hamam Böceği Nedir?

Oryantal Hamam Böceği parlak siyah rengi ile diğer hamam Böceği türlerinden kolayca ayrılır. İç ve dış alanlarda yaşamaya adapte olmuş bu türün Dünya üzerinde istila etmediği bir ülke bulunmamaktadır.

Oryantal Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Oryantal Hamam Böceği, Şark Hamam Böceği, Karafatma

İngilizce adı: Oriental cockroach

Latince adı: Blatta orientalis

Takım: Dictyoptera

Familya: Blattellidae

Oryantal Hamam Böceği Genel Özellikleri

Oryantal Hamam Böceği yaklaşık 2,5-3 cm uzunluğundadır. Parlak siyah renge sahip bu zararlı türü genellikle geceleri faaliyette bulunur. Diğer Hamam Böceği türlerine göre daha serin ve nemli alanları tercih eden bu canlıların vücutları sürekli ısı kaybeder. Genellikle 20-29 °C arası sıcaklık değerlerini tercih eden bu türün dişilerinde sadece kanat kaideleri bulunurken, erkeklerde ise kanatlar vücudun yarısına kadar uzanır. Erkeklerde kanat bulunmasına rağmen uçma yeteneğine sahip değildir.

Genellikle binaların giriş ve zemin katlarını tercih eden zararlı su sızıntılarının olduğu kanallarda bulunur. Şayet ortam sıcaklığı ve nem uygun ise dış alanlarda, bitki kalıntıları, ağaç parçaları ve taş altlarında yuvalanabilirler. Özellikle sonbahar aylarında daha serin alanlarda yuvalanmayı tercih ederler. Üreme güçleri oldukça yüksektir ve bulabildikleri her şeyi yerler. Guruplar halinde yaşamayı tercih eden zararlının dişileri erkeklerden daha uzun süre yaşar. Yuvalarını genellikle su sızıntısı ve su kaynaklarının yakınlarına yaparlar.

Oryantal Hamam Böceği Ne Yer?

Oryantal Hamam Böceği diğer Hamam Böceği türlerinden farklı olarak serin ve nemli yerleri sever. Bu tür omnivordur, hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar ile beslenebilir. Genellikle çürüyen organik maddeler ile beslenmelerine rağmen şekerli ve nişastalı gıdaları daha çok tercih ederler. Beslenmeden sadece su ile 1 ay hayatta kalabilirler. Ancak su olmadan sadece 2 hafta dayanabilirler. Zararlı dış alanda da yaşamını sürdürebildiği için bitkisel kalıntılar üzerinde de beslenebilir.

Oryantal Hamam Böceği Biyolojisi

Oryantal Hamam Böceği daha çok Mayıs-Temmuz ayları arasında aktiftir. Dişi böcek yaşam döngüsü içerisinde yaklaşık 15-20 yumurta paketi oluşturur. Dişi kendine has bir koku salgılayarak erkeği çiftleşmeye davet eder. Erkek çiftleşme boyunca kanatlarını kaldırır. Çiftleşme tamamlandıktan sonra yumurta paketi oluşturulur. Nimf’lerin çiftleşme ile yumurtadan çıkmaları arasında geçen zaman yaklaşık 2 ayı bulur. Yumurtadan çıkan nimf’lerin ergin hale gelmeleri ise yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Ergin böcekler ise yaklaşık 6 ay yaşamaktadırlar.

Oryantal Hamam Böceği Zararları

Oryantal Hamam Böceğinin insanlar için bilinen bir faydası bulunmamaktadır. Binaların iç ve dış alanlarında yaşayıp üreyebildikleri ve kirli alanlarda dolaştıkları için birçok hastalık yapıcı patojeni bünyelerinde taşımaktadırlar. Bu zararlı türü rahatsız edilmediği sürece kendisini göstermez ancak genellikle karanlıkta ve ortam sakinleştiğinde hareketlenir. Bu yüzden insanlar, haşere ile karşı karşıya gelmeden istilanın farkına varmazlar. Özellikle yaşlı ve çocuklarda sık sık ishal, alerjik sorunlar ve astım gibi rahatsızlıklar gerçekleşiyor ise, yaşadığınız alan bu böcekler tarafından istila edilmiş olabilir. Haşerenin istila ettiği alanlarda bulunan ev ve iş yerlerinde astımlı kişilerin %50-60’ı bu zararlıların dışkı ve kalıntılarından etkilendiği çeşitli kaynaklar tarafından bildirilmektedir.

Oryantal Hamam Böceği Zararları

Oryantal Hamam Böceği Mücadelesi

Oryantal Hamam Böceği, insanların yaşadığı hemen hemen her alanda yaşayıp çoğalabilir. İnsanların yaşadıkları alanlara bıraktıkları dışkıları ile kötü koku yayarlar ve ortamın havasının bozulmasına neden olurlar. Genellikle karanlıkta faaliyette bulundukları için mücadeleye başlamakta geç kalınır. Tüm zararlı türlerinde olduğu gibi aktivitenin erken tespiti ve mücadeleye erken başlamak sağlığınız için önemlidir. Tespitin erken yapılmasının oldukça önemli olduğu bu zararlı türü ile mücadelede, profesyonel Entofarma servis uzmanlarının bilgi ve tecrübesi zaman kaybınızı önleyecektir.

Oryantal Hamam Böceği İle Kültürel Mücadele

Yapılacak kültürel mücadele çalışmalarında, zararlının yuvalanma ve üreme alanların ortadan kaldırılması en öncelikli durumdur. Binaların zemin ve giriş katlarında yuvalandıkları alanlar tespit edilmeli, yarık ve çatlaklar gerekli yalıtım çalışmaları yapılarak pürüzsüz hale getirilmelidir. Haşerenin beslenebileceği gıda kaynakları bina ve çevresinden derhal uzaklaştırılmalıdır. Özellikle apartmanlarda, aydınlık gibi alanlara açılan pencerelerde, mutlaka sineklik teli olmasına dikkat edilmelidir. Riskli alanlarda kâğıt vb. maddeleri uzun süreli biriktirilmemelidir. Özellikle oluklu mukavva ambalajları yaşam alanlarına alınırken mutlaka gözle kontrol edilmelidir. Banyo zeminleri, mutfak tezgâh ve zeminlerinin uzun süre nemli bırakılmamasına özen gösterilmelidir.

Oryantal Hamam Böceği Tuzakları

Mücadelede kullanılacak tuzakların tek amacı istilayı ortadan kaldırmak değildir. İstila şüphesi olan alanlarda tür teşhisi ve popülasyon yoğunluğunun tespiti için tuzaklar yerleştirilebilir.

Oryantal Hamam Böceği Feromonlu Yapışkan Tuzaklar

Oryantal Hamam Böceği şüphesi bulunan alanlarda feromonlu yapışkan tuzaklar kullanılabilir.  Yerleştirilen tuzaklar birkaç gün arayla kontrol edilmeli ve istilanın durumu kontrol edilmelidir. Tuzaklar yuva ve çevrelerine yerleştirildiğinde etkin sonuç verecektir.

Oryantal Hamam Böceği İle Biyolojik Mücadele

Bu zararlı türünün doğal düşmanları arasında, kertenkeleler, kurbağalar, serçe vb. küçük kuşlar bulunmaktadır. Uygulanacak mücadele yöntemlerinin doğal düşmanlara zarar vermemesine özen gösterilmelidir. İstila tespit edildikten ve mücadeleye başlamadan önce mutlaka Entofarma uzmanlarından bilgi alınız.

Oryantal Hamam Böceği ilaçlama

Oryantal Hamam Böceği ilaçlama çalışmaları uygulamanın başarısını etkileyebilecek oldukça riskli durumlar içerir. Birçok ilaçlama şirketi, genellikle bu durumla başa çıkamamaktadır. Mücadeleye başlamadan önce mutlaka Entofarma’dan bilgi alınız. Hatalı ilaçlama çalışmaları genellikle başarısızlıkla sonuçlanır ve eskisinden daha fazla sayıda Hamam böceğiniz olmasına neden olur. İlaçlama çalışmaları, yıl boyunca düzenli olarak sürdürülmelidir.

Oryantal Hamam Böceği ilacı Çeşitleri

Oryantal Hamam Böceği genellikle serin, nemli ve karanlık alanlarda yaşadığı için profesyonel bakış açısı ile yapılmayan ilaçlamalar çok fazla başarıya ulaşmaz. Tercih edilen böcek ilaçları ve formulasyonları kimyasal mücadelenin başarısını doğrudan etkilemektedir. Özellikle nem direnci yüksek olan ilaçlar tercih edilmelidir.

Oryantal Hamam Böceği Jel Kullanımı

Jel yem uygulamaları ilaçlaması yuvalanma ve gezinme alanlarına uygun sıklıkla yapılır ise başarılı sonuçlar vermektedir. Jel yem uygulamasının kalıcılığının uzun olması tüm popülasyonun jel yem ile beslenerek istilanın ortadan kalmasını sağlamaktadır. Jel yem içerdiği cezbedici koku sayesinde haşereleri doğrudan kendisine çeker ve beslenmeye teşvik eder. Jel yem kullanımının başarısındaki en önemli etken, uygulamanın profesyonel bir bakış açısı ile yapılmasıdır.

Oryantal Hamam Böceği Granül Böcek ilaç Kullanımı

Granül böcek ilaçları, Oryantal Hamam Böceği istilasına karşı etkin bir şekilde kullanılabilir. Özellikle nemli alanlarda dayanıklılıkların yüksek olmasından dolayı başarılı sonuçlar alınacaktır.

Oryantal Hamam Böceği Toz ilaç Kullanımı

Toz böcek ilaçlarının Oryantal Hamam Böceği ilaçlamasında tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi dayanıklılıklarıdır. Haşerenin özellikle yuvalanma alanları tespit edildiğinde bu bölgelerde kullanılabilir. Uygulanması için özel ekipman gerektiren bu formülasyon türü, hedef dışı canlılara da zarar verme olasılığı olduğundan dolayı amatör kullanım için çok uygun değildir.

Oryantal Hamam Böceği Kalıcı Böcek ilacı Kullanımı

Kalıcılıkları yüksek böcek ilaçlarının en büyük avantajı, uzun süreli haşere kontrolü sağlamalarıdır. Ancak dezavantajlardan en önemlisi de hedef dışı organizmalarında bu ilaçlardan etkilenme riskidir. Kullanılacak kalıcı ilaçlar uygun yöntem ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak uygulanırsa oldukça başarılı sonuçlar verecektir.