Karınca İlaçlaması Nedir?
Karınca ilaçlaması özellikle yaz aylarının yaklaşması ile öncelikli bir ihtiyaç haline gelmektedir. Çünkü karıncalar havaların ısınması ile faaliyetlerine başlayıp öncelikle üremek ve yeni koloniler oluşturma amacındadırlar. Karınca ilaçlaması için, yaz aylarının gelmesi ile evlerimizi ve işyerimizi istila eden Karınca türlerine karşı kullanılan Karınca ilacı tercihi, mücadelenin başarısı açısından oldukça önemlidir. Karınca ilaçlaması uygulamalarında hedef koloniler halinde yaşayan karıncalardan tamamıyla kurtulmak olmalıdır.
Karıncalar Hakkında
Bir işçi karınca vücut ağırlığının 10 katı ağırlığı kaldırabilir. Dünya üzerinde en kalabalık nüfusa sahip olan canlılar, karıncalardır. Her yeni doğan 40 insana karşılık, 700 milyon karınca dünyaya gelmektedir. Karıncalar işgalci böceklerdir. Öncelikle bir alana yavaş yavaş yerleşirler ve bir süre sonra bu alanı tamamen istila ederler. Böceklerin en sosyal türlerinden biri olan karıncalar, iyi organize edilmiş bir düzen içinde, topluluklar halinde yaşarlar. 2-5 mm boyunda siyahtan kahverengiye, koyu kırmızıdan siyaha kadar renklerde birçok karınca türü vardır. Dünya üzerinde kutuplar ve buzul bölgeler dışındaki tüm alanlarında karınca kolonileri yaşamaktadır. Karıncalar koloni halinde yaşadıkları için tek başlarına hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Kolonide yaşayan her bir kast mensubunun farklı görevleri bulunmaktadır. Her bir kast sistemine mensup bireyde fizyolojik açıdan farklı özelliklere sahiptir, Genel olarak bu kast sistemine 3 farklı yapıda birey modeli bulunmaktadır. Bu kast sistemindeki en büyük karınca Kraliçe Karınca dır. Karıncalar asker ve işçi karıncalardan oluşturdukları bir ordu kurup kolonilerini korurlar. Bazen de koloniler arasında insanlar gibi savaşırlar. Karıncalar, yuvalarının belli bölgelerinde mantar yetiştirip tarım yapabilen canlılardır. Bu sebeple karınca ilaçlamsı uygulamalarında bu konular göz önünde bulundurulmalıdır.
Kraliçe Karınca Nedir?
Kraliçe karınca diğer karıncalardan daha iridir. Karınca kolonilerinde birden çok kraliçe karınca bulunabilir. Kraliçe karıncanın görevi üremeyi devam ettirmektir. Erkek karıncaların görevi ise kraliçe karıncayı döllemektir. Erkek karıncaların genellikle çiftleşmeden sonra ölür.
Kanatlı Karınca – Uçan Karınca Nedir?
Kanatlı Karıncalar Nisan – Mayıs ayları gibi havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkar ve kanada sahip olan bu tür üremek ve yeni yuva kurmak için dışarı çıkar. Yeni bir koloni oluşturmak için uçuş yapan Kanatlı karıncalar diğer türlerden farklı ayrı bir tür olarak düşünülür. Ancak bu durum aslında yeni bir koloni oluşturmak için uçuş yapan karıncalardır.
Karınca Yuvası Nedir?
Karıncalar genellikle yuvalarını toprakta açtıkları ve tüneller ile birbirine bağladıkları oldukça karmaşık bir yuva modeline sahiptirler. Karınca yuvasının içi dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı oldukça başarılı savunma mekanizmaları ile korunmaktadır.
Karınca Ne Yer?
Milyonlarca bireyin bir arada yaşadığı Karınca kolonilerinde gıda ihtiyacının karşılanması da oldukça etkileyici bir şekilde sağlanmaktadır. Karıncalar gıda bulmak için öncelikle öncü işçi karınca yollarlar. Bu karıncalar koloninin ihtiyacı olan gıda maddelerini ararlarken dolaştıkları alanlara koku molekülleri bırakırlar. Bu durumun oldukça etkileyici bir sebebi bulunmaktadır. Gıdayı bulan öncü karıncalar bu durumu yuvadaki diğer karıncalara bildirdiklerinde diğer karıncalarda bu koku molekülleri sayesinde gıdanın yerini hiç şaşırmadan bulabilirler.
Sık Karşılaşılan Karınca Türleri
Bahçe Karıncası
Takım: Hymenoptera
Familya: Formicidae
Latince Adı: Lasius niger
Hemen hemen her alanda yaşayabilirler. Toprakta yaptıkları yuvalarda yaşarlar.
Firavun Karıncalar
Latince Adı: Monomorium pharaonis
Evlerde, apartmanlarda, ofislerde, hastanelerde bulunabilir. Karınca ilaçlaması ile kontrol altına alınmalıdır.
Marangoz Karıncalar
Latince Adı: Camponotus vagus
Bu karıncalar tahtayı yemezler sadece yuva yapmak için kullanırlar, ancak yarıklar çatlaklar ve buna benzer her yerde yuva yapabilirler.Karınca ilaçlaması ile kontrol altına alınmalıdır.
Kırmızı Karınca – Ateş Karıncaları
Latince Adı: Solenopsis invicta
Isırdıklarında yakıcı bir acı verdikleri için bu ad verilen Ateş karıncaları, toprak içinde höyük benzeri yapılar oluşturarak kendilerine yuva yaparlar. Oldukça saldırgan olan Kırmızı Karıncalar büyük koloniler halinde yaşarlar. Bazı sürüngen türlerini veya küçük canlıları iğneleri ile sokup zehirleyebilirler ve bu şekilde beslenirler. Karınca ilaçlaması ile kontrol altına alınmalıdır.
Bütün sorularınız veya önerilerimiz için 444 3 700 numaralı hattımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Karınca İlaçlaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
En Etkili Karınca İlacı Nedir?
Ülkemizde Sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, Biyosidal ürün olarak kullanılan oldukça farklı formulasyonda Karınca ilaçlaması için kullanılan pestisitler bulunmaktadır. Bu ilaçlar farklı alanlarda kolaylıkla uygulanabilecek şekilde formüle edilmiştir. Ancak Karınca ilaçlaması açısından kast sistemi düşünüldüğünde milyonlarca üyesi olan bir koloniyi ortadan kaldırmak hiç de sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Bu yüzden evinizdeki veya apartmanınızdaki karınca sorununa müdahale ederken yapılacak Karınca ilaçlaması nın tüm koloniyi hedef alacak şekilde uygulanmasının, mücadele başarısına etkisi oldukça fazla olacaktır.
Evde Karınca Var Ne Yapmalıyım?
Evde Karınca aktivitesi bulunması, yakınlarda bir karınca kolonisi bulunduğuna işaret etmektedir. Bu noktada Karınca yuvasının bulunması ve yok edilmesi sizi bu sorundan kurtaracaktır. Bir apartman dairesinde sadece dairenize karınca ilaçlaması yaptırmanız sizi karınca sorunundan kısa bir süre kurtaracaktır. Böyle bir uygulama yerine doğrudan karınca kolonisini hedef alan bir karınca ilaçlaması ve uygulama tercih edilmelidir.