Blog

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Nedir?

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği genellikle Alman Hamam Böceği ile karıştırılan bir türdür. Ülkemizde ilk defa İzmir ve daha sonrasında da İstanbul’da tespit edilmiştir.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği, Afrika Hamam Böceği

İngilizce adı: Brown-banded cockroach

Latince adı: Supella longipalpa

Takım: Dictyoptera

Familya: Blattellidae

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Genel Özellikleri

Erginler sarımsı, kahverengi, esmer pembe, bazen koyu kahverengi olabilir. Boyları 9,5 – 10,5 mm, üst kanatların (tegmina) dip kısmında ve ortasında açık renkte enine birer bant bulunur. Dişilerde kanatlar kısa olup abdomen sonuna ulaşmaz. Erkekte ise uzun olup abdomeni örter. Ön kanadın uç kısmı açık sarı renktedir. Yumurta kapsülleri 5 mm sarımsı veya kırmızımsı kahverengi renktedir. Erkekler rahatsız edildiğinde uçabilirler. Dişiler daha büyük vücut yapısı ve kanatlarından dolayı genellikle uçamazlar.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Ne Yer?

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği genellikle sıcak ve nemli yerlerde yaşamayı tercih eder. Genel beslenme alışkanlıkları Alman Hamam Böceği ile benzerlik göstermektedir. Hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar ile beslenebilirler. Evlerde deri, saç döküntülerinden, kağıt ve diğer bütün gıda maddeleri ile beslenebilirler. Gıda dan daha çok nem ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Biyolojisi

Dişiler olgun yumurta paketini 1-2 gün taşıdıktan sonra uygun bir yere bırakır. Bir yumurta paketinde genelde 18 adet yumurta bulunur. Bir dişi hayatı boyunca ortalama 4-13 yumurta paketi oluşturur. Nimfler gelişmelerini üç- altı ayda tamamlar. Ergin dönemi dört – on aydır. Ülkemizde bu türün varlığı ilk kez 1974 yılında İzmir de tespit edilmiştir, daha sonra İstanbul da görülmüştür.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Zararları

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği insanlar ile iç içe yaşamaktadır. Bu böcekler en önemli alerjen kaynaklarından biridir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda alerjik astım rahatsızlıklarının neredeyse yarısı Hamam böceği kaynaklı olduğu birçok bilim adamı tarafından bildirilmektedir. Hamam böcekleri dışkıları ve vücut parçaları döküntüleri ile insanların sağlığını tehlikeye atamaktadır.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Zararları

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Mücadelesi

Bu türün üreme gücü oldukça yüksek olan türlerden biridir. Zararlının ilk izleri görüldüğünde mücadeleye başlanması gerekmektedir. Bu zararlı türü ile yapılacak mücadele mutlaka entegre zararlı yönetimi yöntemleri kullanılmalıdır. Bu haşere türü tüm kirli alanlarda dolaştığı için birçok zararlı mikroorganizmayı bünyesinde taşır.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği İle Kültürel Mücadele

Bu zararlı türüne karşı yapılacak kültürel mücadele çalışmalarında, özellikle hijyen ve zararlının bulaşma yollarının tespit edilmesi büyük önem taşır. Zararlının yuvalandığı alanlar mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Entomolojik temizlik faaliyetleri detaylı bir şekilde uygulanmalıdır.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Tuzakları

Bu zararlı türü Dünya genelinde insanların bulunduğu ve yaşadığı hemen hemen tüm tüm alanlarda yaşayış gösterir. Dünya’daki kentsel haşere sorunlarının biridir. Tespit edilen yuva ve çevrelerinde feromonlu tuzakların kullanımı zararlı istilasının azaltılmasında oldukça etkili sonuç verecektir.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Feromonlu Yapışkan Tuzaklar

Bu zararlı türüne karşı yapılacak tuzak mücadelesinde, yapışkan plakalı ve feromonlu tuzaklar yuva ve çevrelerine yerleştirildiğinde etkin sonuç verir. Feromonlu tuzaklar iki bölümden oluşur. Birinci bölüm, böceği tuzağa çeken koku tableti veya bölümüdür. İkinci bölüm ise tuzağa gelen böceğin yapıştığı yapışkan plakadır. Bazı tuzak çeşitlerinde çekici koku, yapışkan plaka üzerine emdirilmiş de olabilir. Tuzak, Hamam Böceklerini cezbeden çeşitli kokuları taklit etmekte ve böceği tuzağa çekmektedir.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği İle Biyolojik Mücadele

Bu zararlı türü ile yapılacak mücadele çalışmalarında, doğal düşmanlar korunmalı ve kullanılacak kimyasal mücadele yöntemleri doğal düşmanlara zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. İlaçlama çalışmalarında sadece hamam böceklerine yönelik geliştirilmiş spesifik böcek ilaçları tercih edilmelidir. Hamam böceklerinin doğal düşmanları arasında, kertenkeleler, kurbağalar, serçe vb. küçük kuşla, bulunmaktadır. Uygulanacak diğer mücadele yöntemlerinin, bu canlılara zarar vermemesine özen gösterilmelidir. Mücadeleye başlamadan önce, bu konuda Entofarma uzmanlarına başvurun ve bilgi alınız.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği İlaçlama

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği istilasına karşı ilaçlama yaptırmadan önce mutlaka Entofarma’dan destek alınız. Yapılacak ilaçlama çalışmaları zararlının yoğunluğu ve uygulama yapılacak alana göre oldukça farklı yöntemlerin kullanılmasını gerektirmektedir. Hatalı ilaçlama çalışmaları genellikle başarısızlıkla sonuçlanır ve eskisinden daha fazla sayıda zararlının oluşmasına neden olmaktadır.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği ilacı Çeşitleri

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği özellikle gizli ve karanlık alanlarda yaşadığı için uygulanacak ilaçlama çalışmaları da bu doğrultuda uygulanmalıdır. Kirli ve nemli alanlar için geliştirilmiş ve kalıcılığı güçlü Hamam Böceği ilaçları tercih edilmelidir. İlaçlama çalışmalarında yapılan en büyük hatalardan biri, tespit edilen istilanın büyüklüğüdür.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Jel Kullanımı

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği istilasına karşı kullanılan jel yemler içerdiği cezbedici maddeler sayesinde zararlıları doğrudan kendisine çekmektedir. Zararlının izlerinin tespit edildiği alanlarda yeterli sıklıklarda uygulanabilir. Kalıcılığının uzun süre olmasından dolayı uzun vadeli bir Hamam Böceği kontrolü sağlanmasında etkili olacaktır. Jel yem kullanımında en önemli etken doğru jel yemin kullanılmasından geçmektedir.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği  Granül ilaçların Kullanımı

Bu zararlı türüne karşı yapılacak entegre mücadele çalışmalarında granül böcek ilaçları, etkin bir şekilde kullanılabilir. Kalıcılığı ve dayanıklılığı açısından oldukça başarılı böcek ilaçlarıdır.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Toz ilaç Kullanımı

Dünya genelinde oldukça yaygın bulunan bu Hamam Böceği türüne karşı yapılacak mücadele çalışmalarında iyi bir inceleme ve gözlem sonrasında toz ilaçlar kullanılabilir. Özellikle yuvalanma alanlarında etkisi yüksek olacaktır. Toz insektisit tercihinde özellikle etken madde tercihi en önemli huşulardan biridir.  Toz ilaçlama uygulamaları hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar verebileceğinden bireysel mücadelede kesinlikle önermemekteyiz.

Kahverengi Bantlı Hamam Böceği Kalıcı ilaç Kullanımı

Bu zararlı türüne karşı kalıcı böcek ilaçlarının kullanılması kesin sonuçlar vermektedir. Ancak ilaçlama çalışmalarının yöntemleri doğru belirlenmelidir. başarılı sonuçlar alınması ancak bu sayede sağlanabilir. Ancak hatalı uygulamalar, zararlı istilasının daha da artmasına neden olabilir. Hedef dışı organizmalara zarar verilmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Genel ilaçlama uygulamaları yerine bölgesel uygulamalar tercih edilmelidir.