Blog

Firavun Karıncası

Firavun Karıncası

Firavun Karıncası Nedir?

Firavun Karıncası mücadelesinde tür tespitinin doğru yapılması oldukça önemlidir. Her karınca türü taşıdıkları riskler açısından aynı öneme sahip değildir. Özellikle  Firavun karıncaları insanlar ile yaşamaya oldukça adapte olmuş karınca türlerinden bir tanesi olmaları ve tehlikeli hastalıkların mikroplarını insanlara bulaştırma riskleri açısından, hastane ve sağlık kurumlarında kontrolü ve mücadelesine dikkat edilmesi gereken bir zararlı türüdür.

Firavun Karıncası Hakkında Genel Bilgiler

Firavun karıncası insanlar ile yaşamaya adapte olmuş bir karınca türüdür. Ev, işyeri ve günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız bu tür insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek zararlı mikroorganizmaları bünyesinde taşır.

Taksonomik Bilgiler

Firavun Karıncası, Şeker Karıncası

Latince adı: Monomorium pharaonis

Takım: Hymenoptera

Familya: Formicidae

İngilizce adı:  Pharaoh ant

Firavun Karıncaları Genel Özellikleri

Firavun Karıncası işçileri yaklaşık 2 mm boyunda, sarımsı veya açık kahverengi renkte, küçük yapılıdırlar. Vücutları saydam yapıdadır. Dünyanın hemen her yerinde koloniler oluştururlar ve yaşamlarını sürdürürler. Firavun karıncalar güvenli olan bütün alanlarda yuvalanıp koloni oluşturabilirler. Ev, otel, gıda fabrikaları, restoran, hastane gibi insanların yaşadığı hemen her ortama uyum sağlayıp yaşamlarını sürdürebilirler. Besin ve gıda istekleri çok çeşitlidir. Bulabildikleri her şey ile beslenebilirler. Evimizde bulunan bütün gıda maddeleri bunlara dâhildir. Çok küçük olan Firavun karıncalar,  özellikle hastane ve sağlık kurumlarında birçok farklı mikroorganizmanın taşınmasına neden olabilir. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmalar, zatürre ve şarbon en başta gelmektedir.

Firavun Karıncaları Biyolojisi

Firavun Karıncaları yuvalarını genellikle iç alana yaparlar.  Koloni genelde küçüktür. Ancak koloninin nüfusu 350.000 işçi ve birden fazla kraliçe ye ulaşabilir. Özellikle gıda maddelerinin azalması ile koloniler bölünürler. Böylece herhangi bir koloninin hayatta kalma şansını arttırırlar. Koloniler oldukça hareketlidir. Şartlar uygun olmazsa derhal toplanıp koloninin yerini değiştirebilirler. Firavun karıncaları suya oldukça fazla gereksinim duyarlar. Bu yüzden genellikle suya yakın yerlerde veya mutfak ve banyolarda bulunurlar. Küçük olmaları sebebi ile paketlenmiş yiyeceklere veya vidalanmış konserve kutularına bile girebilirler.

Firavun Karıncaları Biyolojisi

Firavun Karıncası Mücadelesi

Genel olarak Firavun Karıncası mücadelesini, dört ana başlık altında inceleriz. Başarılı ve etkin bir mücadele için, tüm yöntemlerin birbiri ile entegre bir şekilde uygulanması başarı şansını artırır.

Firavun Karıncası İle Kültürel Mücadele

Evlerimizde veya çalıştığımız alanlarda sıkılıkla karşılaştığımız bireyler Karınca kolonisinin işçi bireyleridir. Görevleri kolonilerinin devamını sağlamak için, besin ve gıda maddesi aramak olan, bu bireyler, açıkta bıraktığımız veya etrafa dökülen gıda maddeleri sayesinde yaşadığımız ortamlara gelirler. Bu yüzden Karınca mücadelesinde en etkin korunma yöntemi bu gıda maddelerinin ortadan kaldırılmasıdır. Hijyen ve temizlik bu açıdan oldukça önemlidir.

Firavun Karıncası ile Fiziko-Mekanik Mücadele

Dünyada Karıncalarla mücadelede kullanılan kapan türleri bulunsa da ülkemizde Karıncalara karşı geliştirilmiş ruhsatlı bir kapan türü bulunmamaktadır. Mücadele edilecek alan, inceledikten sonra, belirlenecek mücadele stratejisine göre lokal olarak yapışkan tuzaklar tercih edilebilir.

Firavun Karıncası ile Biyolojik Mücadele

Firavun karıncası mücadelesinde doğal düşmanlar korunmalı ve kullanılacak diğer mücadele yöntemleri bu canlılara zarar verilmemelidir. Özellikle kimyasal mücadele uygulamalarında karıncalara karşı geliştirilmiş spesifik ilaçlar tercih edilmelidir.

Firavun Karıncası ile Kimyasal Mücadele

Kimyasal mücadeleye başlamadan önce bir uzmandan mutlaka bilgi alınmalıdır. Karınca mücadelesinin stratejisi baştan belirlenmelidir. Yapılacak eksik ya da yanlış uygulamalar, kimyasal mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Kimyasal mücadele hava şartları ve iklim koşulları uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir.

Firavun Karıncası ile Mücadelede Kullanılan Karınca İlacı Çeşitleri

Firavun karıncasına karşı yapılan kimyasal mücadele çalışmalarında, farklı formulasyonlarda Karınca ilaçları tercih edilmelidir. Karınca mücadelesi yapılacak alanın özellikleri ve şartlarına göre kimyasal yöntem ve farklı ilaç tercihleri bazı avantajlar kazandıracaktır.

Firavun Karıncası Mücadelesinde Jel Yem Karınca İlacı Kullanımı

Jel yem formulasyonundaki Karınca ilacı, özellikle yoğun aroma içermesi sayesinde daha fazla cezbedicidir. Karıncaların dolaştıkları alanlarda kullanılabilir. Uygulama maliyeti diğer yemlere oranla biraz yüksek olabilir. Karınca mücadelesinde en başarılı yöntemlerden biridir.

Firavun Karıncası Mücadelesinde Granül Karınca İlacı Kullanımı

Ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak karıncaların yemi alması ve taşıması ile tüm Karınca kolonisi üzerinde etkili olan bir Karınca ilacı formulasyonudur.

Firavun Karıncası Mücadelesinde Toz Karınca İlacı Kullanımı

Karıncaların gezinme alanlarında kullanılabilir. Bu ilacı kullanmadan önce Karıncaların gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir. Ülkemizde çok fazla kullanılmamaktadır. Profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalı ve tercih edilmelidir. Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.

Firavun Karıncası Mücadelesinde Residuel Sıvı İlaçların Kullanımı

Özellikle Firavun Karıncası gözlemlediğimiz alanlarda kullanılabilir. Residuel sıvı ilaçlama sonucu işçi sayısında azalma ve koloni üzerinde stres oluşacağı unutulmamalıdır. Bu kimyasal uygulama sonrası genelde işçi bireyler, etkilendiği için tam bir sonuç almak neredeyse imkansızdır. Karıncalarla kimyasal mücadelede entegre bir kimyasal mücadele stratejisi tercih edilmelidir.