Blog

Çılgın Karıncalar

Çılgın Karıncalar

Çılgın Karıncalar Nedir?

Çılgın karıncalar Dünya üzerinde bulunan en yaygın Karınca türüdür. Tehlike anında salgıladıkları ve düşmanlarına karşı kullandıkları asitli saldırı ilginç özelliklerindendir. Çılgın Karıncalar ev ve iş yerlerimizde koloni kurmaya oldukça iyi adapte olmuş bir türdür.

Dünya üzerinde tahmini olarak 10.000 karınca türü bilinmektedir. Ancak bunun yaklaşık iki katının henüz keşfedilmeyi beklediği düşünülmektedir. Birçok karınca türü sıcak iklimlerde yaşamayı tercih eder.

Çılgın Karıncalar Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Çılgın Karınca, Büyük boynuzlu çılgın karınca

Latince adı: Paratrechina longicornis

Takım: Hymenoptera

Familya: Formicidae

İngilizce adı: Longhorn crazy ants

Çılgın Karıncaların Genel Özellikleri

Genellikle sıcak ve ılıman bölgelerde yaşayan Çılgın karıncalar, 3 mm boyunda ince yapılı bir karınca türüdür. Bu karınca türü koyu kahverenginden siyaha yakın ve koyu renklerdedirler. Bu karınca türünün bacakları ve antenleri vücuduna oranla oldukça uzundur.

Dışardan bakıldığında bu özellikleri onları hemen diğer karınca türlerinden ayırır. Bu karınca türüne Çılgın karıncalar denmesinin nedeni yürüyüş esnasında sağa sola sarsılarak hareket etmesinden dolayıdır.

Çılgın karıncalar binlerce işçi ve birden fazla kraliçeden oluşan büyük kolonilerden oluşur. Dünyada bulunan en yaygın karınca türlerinden bir tanesidir. Evlerimizde ve diğer yaşam alanlarımızda koloni kurmaya oldukça iyi adapte olmuşlardır. İç alanda binaların duvar, tavan, zeminlerinde bulunan boşluklarda yuva oluşturabilirler. Dış alanda ise uygun buldukları hemen hemen her yerde yuvalanabilirler. Özellikle ağaçlar ve döküntüler içerisinde koloni oluşturabilirler.

Çılgın karıncalar hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar ile beslenirler. Diyetlerinde, tohumlar, ölü böcekler, omurgasızlar ve küçük canlılar bulunur. Vücutlarına göre oldukça büyük gıda maddelerini, birkaç işçi birlikte taşıyabilirler.

Çılgın Karıncaların Biyolojisi

Diğer karınca türleri gibi ilkbahar aylarında faaliyetlerine başlayan Çılgın karınca türü, sonbahar ayları ile birlikte faaliyetlerini durdurur. Bu süreç içerisinde her an çiftleşme uçuşu gözlemlenebilir. Genelde Nisan –Mayıs ayında çiftleşme uçuşu gerçekleştiren bu tür, yeni koloni oluşturmak için yuvasını kurar. Biyolojisi diğer karınca türlerinde olduğu gibidir. Tam başkalaşım gösteren bu karınca türünde üreme hızı oldukça yüksektir.

Çılgın karıncaların ilginç bir özelliği de salgıladıkları formik asit de gizlidir. Salgıladıkları bu asidi düşmanlarını kaçırmak için onların üzerine püskürttükleri gibi, kendi üzerlerinde oluşan yaraları tedavi etmek içinde kullanmaktadırlar.

Çılgın Karıncaların Biyolojisi

Firavun Karıncası Mücadelesi

Çılgın Karıncaların mücadelesi, tek bir savaşım yöntemi kullanılarak yapılır ise başarısızlık kaçınılmazdır. Bu yüzden mücadeleyi 4 ana başlık altında incelenmekteyiz. Karınca mücadelesinde başarılı olmak ve kesin sonuç almak için, tüm mücadele yöntemlerinin birbiri ile uyumlu bir şekilde kullanmak gerekmektedir.

Çılgın Karıncalar İle Kültürel Mücadele

Çılgın karıncalar ile yapılacak savaşımda gıda kaynaklarının ortadan kaldırılması birinci öncelik olmalıdır. Karınca kolonisinin devamını sağlamak adına gıda maddesi arayan ve depolayan işçi karıncalar açıkta ve döküntü gıda maddelerini temizlediğimizde ortamdan uzaklaşacaklardır. Bu yüzden karınca mücadelesinde, en etkin korunma yöntemi besin kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır.

Çılgın Karıncalar ile Fiziko-Mekanik Mücadele

Karınca tuzakları aslında ev ve işyerlerindeki karınca mücadeleleri için oldukça elverişli mücadele yöntemlerinden biridir. Karıncalarla mücadelede kullanılan kapan türleri bulunsa da ülkemizde karıncalara karşı geliştirilmiş ruhsatlı bir kapan türü bulunmamaktadır. Mücadele edilecek alanda, gerekli inceleme yapıldıktan sonra, belirlenecek mücadele stratejisine göre, bölgesel olarak yapışkan tuzaklar tercih edilebilir.

Çılgın Karıncalar ile Biyolojik Mücadele

Çılgın karınca mücadelesinde doğal düşmanlar mutlaka korunmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların karıncalara özel ilaçlar olmasına dikkat edilmelidir. Bu amaçla genel haşere ilaçları kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.

Çılgın Karıncalar ile Kimyasal Mücadele

Çılgın karıncalar ilaçlama ve haşere ilaçlarına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Kimyasal savaşım da kullanılacak ilacın, etken madde seçimi ve doz ayarlaması doğru bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.  Çılgın karınca ile yapılacak kimyasal mücadele yöntemleri ve teknikleri mücadeleye başlamadan önce belirlenmelidir. İlaçlama faaliyetlerine, iklim koşulları uygun olduğu sürece 12 ay devam edilmelidir.

Çılgın Karınca ile Mücadelede Kullanılan Karınca İlacı Çeşitleri

Karınca mücadelesinde kullanılacak böcek ilaçlarının, farklı formulasyonlarda ve etken maddelerde, olması ve karınca ilacı çeşitlerinin, birbirleri ile entegre şekilde kullanılması tercih edilmelidir. Karınca kontrolü yapılacak alanın, özellikleri ve şartlarına göre kimyasal yöntem ve farklı böcek ilacı tercihleri bazı avantajlar kazandıracaktır.

Çılgın Karınca Mücadelesinde Jel Yem Karınca İlacı Kullanımı

Çılgın karıncalar, özellikle karınca kontrolü için üretilmiş karınca yemlerini tüketmeyi çok tercih etmezler. Bu yüzden Çılgın karınca kolonilerini kontrol altına almak biraz zor olmaktadır. Ancak yine de tercih edilecek jel yem karınca ilaçları daha fazla cezbedicidir. Karıncaların gezdikleri ve besin aradıkları alanlarda kullanılabilir. Uygulama maliyeti diğer mücadele yöntemlerine oranla biraz yüksek olabilir. Karınca mücadelesinde en başarılı yöntemlerden biridir.

Çılgın Karınca Mücadelesinde Granül Karınca İlacı Kullanımı

Granül yem uygulamalarının ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak karıncaların yemi alması ve taşıması ile tüm karınca kolonisi üzerinde etkili olan bir karınca ilacı formulasyonudur. Hedef dışı canlılara zarar verme ihtimali düşük olan alanlarda tercih edilebilir.

Çılgın Karınca Mücadelesinde Toz Karınca İlacı Kullanımı

Toz ilaçlar özellikle karıncaların gezinme veya yuvalanma alanlarında kullanılabilir. Yuva ve çevresinde kullanılan toz ilaçlar koloni üzerinde etkili olacaktır. Ancak bu formulasyondaki ilacı kullanmadan önce karınca yuvalarının, gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir.

Ülkemizde çok fazla kullanılmamaktadır. Profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalı ve tercih edilmelidir. Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.

Çılgın Karınca Mücadelesinde Residuel Sıvı İlaçların Kullanımı

Çılgın karıncaları tespit ettiğimiz yürüme alanlarında tercih edilebilir. Kalıcı sıvı ilaçlama sayesinde, işçi sayısında azalma ve koloni üzerinde stres oluşacağı unutulmamalıdır. Kalıcı sıvı ilaçlama uygulamaları sonucunda, genellikle işçi bireyler zarar gördüğü için tam bir sonuç almak neredeyse imkansızdır. Kalıcı sıvı ilaçların kullanılması kimyasal mücadele stratejisi içerisinde mutlaka bulunmalıdır.