Bahçe Karıncası Nedir?
Bahçe Karıncası, Karınca türleri arasında en yaygın türlerden biridir. Kolonilerini genellikle su ve yiyecek kaynaklarına yakınına yapar. Dünya üzerinde en kalabalık nüfusa sahip olan canlılar, Karıncalardır. Her yeni doğan 40 insana karşılık, 700 milyon karınca dünyaya gelmektedir.
Böcek dünyasının en sosyal üyelerinden biri olan karıncalar, son derece iyi örgütlenmiş bir düzen içinde yaşarlar. Bahçe Karıncası genelde yuvasını su ve yiyecek kaynaklarına yakın yapar. Ev içinde görülen Karıncalar Salmonellosis ve staphilacoc enfeksiyonlarına sebep olabilirler.
Bahçe Karıncası Hakkında Genel Bilgiler
Taksonomik Bilgiler
Siyah Karınca, Ev Karıncası
Latince adı: Lasius niger
Takım: Hymenoptera
Familya: Formicidae
İngilizce adı: Black garden ant
Bahçe Karıncası Genel Özellikleri
Bahçe Karıncası işçileri yaklaşık 3-5 mm boyunda ve küçük yapılıdırlar. Kraliçeler 10 – 15 mm uzunluğa kadar ulaşabilir. Renkleri koyu kahverengiden siyaha kadar değişiklik gösterir. Genelde bahçe alanları ve kumlu topraklarda yuva yaparlar. Bu türde asker bireyler bulunmaz, bunun yerine koruma ve güvenlik görevini işçi karıncalar üstlenir.
Ancak bitki kök bölgelerinde yuvalandıkları zaman bitkilere zarar verebilirler. Bu tür yaprak bitleri ile kommensal bir yaşam sürer. Yaprak bitlerinin bitki üzerinde oluşturdukları şekerli atıklar karşılığında onlara diğer böceklere karşı koruma ve güvenlik sağlarlar. Ev ve iş yerlerimizde ise kırıntılar, bal, şeker vb. gıdalarla iç alana gelirler.
Bahçe Karıncası Biyolojisi
Bahçe Karıncası türü çiftleşme uçuşlarını, ilkbahar başında (Nisan – Mayıs) ve yaz aylarının sonunda (Ağustos –Eylül) gerçekleşir. Kraliçe kendine uygun bir yuva arar ve yumurtlamaya başlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre beslendikten sonra pupa olurlar.
Pupadan çıkan ergin karıncalar artık koloninin çoğalması ve yaşayabilmesi için hummalı bir çalışmaya başlarlar. Kraliçe karınca vücudunda bulunan, spermetecha adı verilen bir organ sayesinde sürekli üretken olabilir. Yeni oluşturulan bir koloni, yaklaşık on yıl içinde 100.000 bireye ulaşabilir.
Bahçe Karıncası Mücadelesi
Genel olarak Bahçe Karıncası mücadelesini, dört ana başlık altında inceleriz. Başarılı ve etkin bir mücadele için, tüm yöntemlerin birbiri ile entegre bir şekilde uygulanması başarı şansını artırır.
Bahçe Karıncası İle Kültürel Mücadele
Evlerimizde veya çalıştığımız alanlarda sıkılıkla karşılaştığımız bireyler Karınca kolonisinin işçi bireyleridir. Görevleri kolonilerinin devamını sağlamak için, besin ve gıda maddesi aramak olan, bu bireyler, açıkta bıraktığımız veya etrafa dökülen gıda maddeleri sayesinde yaşadığımız ortamlara gelirler.
Bu yüzden Karınca mücadelesinde en etkin korunma yöntemi bu gıda maddelerinin ortadan kaldırılmasıdır. Hijyen ve temizlik bu açıdan oldukça önemlidir.
Bahçe Karınca ile Fiziko-Mekanik Mücadele
Dünyada Karıncalarla mücadelede kullanılan kapan türleri bulunsa da ülkemizde Karıncalara karşı geliştirilmiş ruhsatlı bir kapan türü bulunmamaktadır. Mücadele edilecek alan, inceledikten sonra, belirlenecek mücadele stratejisine göre lokal olarak yapışkan tuzaklar tercih edilebilir.
Bahçe Karıncası ile Biyolojik Mücadele
Karınca mücadelesinde Karıncaların doğal düşmanı olan canlılar korunmalıdır. Bahçe alanlarında salgıladıkları şekerli salgı ile Karıncaları kendilerine çeken yaprak bitleri ile mutlaka mücadele edilmelidir.
Bahçe Karıncası ile Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele öncesi mutlaka bir uzmandan bilgi alınmalıdır. Mücadelenin stratejisi baştan belirlenmelidir. Yapılacak hatalı uygulamalar, kimyasal mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olacaktır. Kimyasal mücadele hava şartları ve iklim koşulları uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir.
Bahçe Karıncası ile Mücadelesinde Kullanılan Karınca İlacı Çeşitleri
Bahçe karıncasına karşı yapılan kimyasal mücadele veya ilaçlama çalışmalarında farklı formulasyonlarda Karınca ilacı tercih edilmektedir.
Bahçe Karıncası Mücadelesinde Jel Yem Karınca İlacı Kullanımı
Jel yem formulasyonundaki Karınca ilacı, özellikle yoğun aroma içermesi sayesinde daha fazla cezbedicidir. Karıncaların dolaştıkları alanlarda kullanılabilir. Uygulama maliyeti diğer yemlere oranla biraz yüksek olabilir. Karınca mücadelesinde en başarılı yöntemlerden biridir.
Bahçe Karıncası Mücadelesinde Granül Karınca İlacı Kullanımı
Ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak karıncaların yemi alması ve taşıması ile tüm Karınca kolonisi üzerinde etkili olan bir Karınca ilacı formulasyonudur.
Bahçe Karıncası Mücadelesinde Toz Karınca İlacı Kullanımı
Özellikle Karıncaların gezinme alanlarında kullanılabilir. Bu ilacı kullanmadan önce Karıncaların gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir. Ülkemizde çok fazla kullanılmamakta ve bilinmemektedir. Profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalıdır.
Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.
Bahçe Karıncası Mücadelesinde Residuel Sıvı İlaçların Kullanımı
Özellikle Karıncaların dolaştıkları alanlarda kullanılabilir. Giriş ve geçiş yaptığı alanlar dış alandan iç alana doğru bu tip kimyasal ilaçlarla ilaçlanabilir.
Bu kimyasal uygulama sonrası genelde işçi bireyler, etkilendiği için tam bir sonuç almak neredeyse mümkün değildir. Karıncalarla kimyasal mücadelede entegre bir kimyasal mücadele stratejisi tercih edilmelidir.