Blog

Alman Hamam Böceği ve Mücadelesi

Alman Hamam Böceği ve Mücadelesi

Alman Hamam Böceği Nedir?

Alman Hamam Böceği Dünya’da en yaygın olarak bulunan kentsel haşere türüdür. İnanılmaz bir üreme gücüne sahip olan bu zararlı kontrol altına alınmadığı taktirde, sayıları kısa sürede on binlere ulaşabilir.

Alman Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Alman Hamam Böceği, Kalorifer böceği, Kakalak

İngilizce adı: German cockroach

Latince adı: Blatella germanica

Takım: Dictyoptera

Familya: Blattellidae

Alman Hamam Böceği Genel Özellikleri

Alman Hamam Böceği genellikle Dünya’nın tropikal ve ılıman bölgelerinde dağılım gösterir. Sıcaklık bu zararlı türünün yaşam alanını sınırlayan en önemli etkenlerden biridir. Boyları 1-1,5 cm uzunluğunda olan bu tür, açık kahve den koyuya kadar değişen renklerde bulunur. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Yumurta kapsülleri yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde ve açık kahve renklidir. Erkek bireylerde kanat vücudun tamamını kaplar, dişilerde ise vücudun yarısına kadar uzanır. Bir yuva içerisinde gruplar halinde yaşarlar, yuvalarını ısı, nem ve gıda kaynaklarının yakınlarına yaparlar.

Alman Hamam Böceği Ne Yer?

Alman Hamam Böceği bulabildiği her şeyi tüketebilen bir zararlı türüdür. Hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar ile beslenebilirler yani omnivordur. Bu tür insanlar ile yaşamaya o kadar çok adapte olmuştur ki, insanların bulunduğu her ortamda bulunabilir ve bu alanlardaki ilginç maddeler ile beslenebilir. Bu zararlıların menüsünde tutkal, sabunlar ve diş macunları gibi oldukça ilginç maddeler bulunmaktadır. Yaşam alanlarımızda deri döküntüleri, kıl, yün, et ürünleri ve daha birçok materyal ile beslenebilirler. Aslında tükettikleri miktar çok az olsa da kontamine ettikleri gıda maddesi miktarı oldukça fazladır. Aslında bu zararlı türünün temel ihtiyacı gıda dan çok sıcaklık ve nemdir.

Alman Hamam Böceği Biyolojisi

Alman Hamam Böceği yarı başkalaşım gösterir. Yumurta, Nimf ve Ergin dönemleri böceğin yaşam döngüsünde geçirdiği evrelerdir. Yumurtalar bir paket içerisinde oluşturur. Bir yumurta paketinden ortalama 24-48 adet yumurta bulunur. Bir dişi yaşamı boyunca yaklaşık 4-8 yumurta kapsülü oluşturur. Yumurta kapsülü dişi tarafından 28 gün buyunca taşınır ve yumurtaların açılmasına 24 saat kala güvenli bir alana bırakılır. Yumurta paketi yarık, çatlak, delik gibi karanlık alanlara yerleştirilir. Yumurtadan çıkan nimf ler 1,5 ila 6 ay arasında deri değiştirerek ergin hale gelir. Yaklaşık ömürleri 1 yıl kadardır. Oldukça hızlı bir üreme kapasitesine sahip olan zararlının üremesi sadece soğuk aylarda yavaşlar.

Alman Hamam Böceği Zararları

Alman Hamam Böceği banyo, mutfak gibi sıcak ve nemli alanlarda yaşamaktadır. İnsanlar için bilinen bir faydaları bulunmamaktadır. Özellikle gıda maddeleri üzerinde dolaştıkları için gıdaların hızlı bozulmasına ve insanlara zararlı patojenlerin bulaşmasına neden olurlar. 47 farklı mikroorganizmanın taşıyıcısıdır. Bünyelerinde, insanlarda hastalık yapıcı bakteriler, virüsler ve protozoaları barındırırlar. Dışkı ve vücut parçaları nedeni ile ortamın hava kalitesini bozarak kötü koku yayarlar. Özellikle üretim alanlarında gıda maddelerinin kalitesini olumsuz yönde etkilerler. Gıda maddelerinin bozulmasına ve raf ömürlerinin kısalmasına neden olurlar. Taşıdıkları zararlı patojenler nedeni ile insanlarda gıda zehirlenmesi, ishal ve alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle vücut salgıları çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Aynı zamanda Alman Hamam Böceklerinin insanları ısırabildiği kayıtlara girmiştir. İnsanlar üzerinde psikolojik olarak baskı ve korku yaratmaktadırlar.

Alman Hamam Böceği ve Mücadelesi 13 Haziran 2019 by entofarma in Blog kalorifer-bocegi-kakalak-ilaclama-böcek Alman Hamam Böceği Nedir? Alman Hamam Böceği Dünya’da en yaygın olarak bulunan kentsel haşere türüdür. İnanılmaz bir üreme gücüne sahip olan bu zararlı kontrol altına alınmadığı taktirde, sayıları kısa sürede on binlere ulaşabilir. 444 3 700 Alman Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler Taksonomik Bilgiler Alman Hamam Böceği, Kalorifer böceği, Kakalak İngilizce adı: German cockroach Latince adı: Blatella germanica Takım: Dictyoptera Familya: Blattellidae Alman Hamam Böceği Genel Özellikleri Alman Hamam Böceği genellikle Dünya’nın tropikal ve ılıman bölgelerinde dağılım gösterir. Sıcaklık bu zararlı türünün yaşam alanını sınırlayan en önemli etkenlerden biridir. Boyları 1-1,5 cm uzunluğunda olan bu tür, açık kahve den koyuya kadar değişen renklerde bulunur. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Yumurta kapsülleri yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde ve açık kahve renklidir. Erkek bireylerde kanat vücudun tamamını kaplar, dişilerde ise vücudun yarısına kadar uzanır. Bir yuva içerisinde gruplar halinde yaşarlar, yuvalarını ısı, nem ve gıda kaynaklarının yakınlarına yaparlar. Alman Hamam Böceği Ne Yer? Alman Hamam Böceği bulabildiği her şeyi tüketebilen bir zararlı türüdür. Hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar ile beslenebilirler yani omnivordur. Bu tür insanlar ile yaşamaya o kadar çok adapte olmuştur ki, insanların bulunduğu her ortamda bulunabilir ve bu alanlardaki ilginç maddeler ile beslenebilir. Bu zararlıların menüsünde tutkal, sabunlar ve diş macunları gibi oldukça ilginç maddeler bulunmaktadır. Yaşam alanlarımızda deri döküntüleri, kıl, yün, et ürünleri ve daha birçok materyal ile beslenebilirler. Aslında tükettikleri miktar çok az olsa da kontamine ettikleri gıda maddesi miktarı oldukça fazladır. Aslında bu zararlı türünün temel ihtiyacı gıda dan çok sıcaklık ve nemdir. Alman Hamam Böceği Biyolojisi Alman Hamam Böceği yarı başkalaşım gösterir. Yumurta, Nimf ve Ergin dönemleri böceğin yaşam döngüsünde geçirdiği evrelerdir. Yumurtalar bir paket içerisinde oluşturur. Bir yumurta paketinden ortalama 24-48 adet yumurta bulunur. Bir dişi yaşamı boyunca yaklaşık 4-8 yumurta kapsülü oluşturur. Yumurta kapsülü dişi tarafından 28 gün buyunca taşınır ve yumurtaların açılmasına 24 saat kala güvenli bir alana bırakılır. Yumurta paketi yarık, çatlak, delik gibi karanlık alanlara yerleştirilir. Yumurtadan çıkan nimf ler 1,5 ila 6 ay arasında deri değiştirerek ergin hale gelir. Yaklaşık ömürleri 1 yıl kadardır. Oldukça hızlı bir üreme kapasitesine sahip olan zararlının üremesi sadece soğuk aylarda yavaşlar. Alman Hamam Böceği Zararları

Alman Hamam Böceği Mücadelesi

Alman Hamam Böceği, Dünya’da oldukça yaygın bir tür olduğu için kentsel mücadele kapsamında yer alan zararlı türelerinden biridir. İnsanların yaşadığı hemen hemen her alanda yaşayıp çoğalabilirler. Zamanlarının yaklaşık %75 ini yuvalarında geçirdiklerinden, genellikle ortalıkta gördüğümüz böcekler buzdağının sadece görünen yüzüdür. Zararlı karanlıkta faaliyette bulunduğundan genellikle mücadeleye başlamakta geç kalınır. Haşere aktivitesinin erken tespiti ve mücadeleye erken başlamak insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Mücadeleye başlamadan önce, profesyonel Entofarma servis uzmanlarının bilgi ve tecrübesi, sağlığınızı ve zaman kaybınızı önleyecektir.

Alman Hamam Böceği İle Kültürel Mücadele

Zararlının istila etmiş olduğu alandaki kök nedenler belirlenmelidir. Öncelikle yuvalanma ve üreme alanların ortadan kaldırılmalıdır. Duvarlar ve zeminlerdeki yarık, çatlak ve delikler izole edilmelidir. Özellikle mutfak alanlarında zararlının yuvalanabileceği malzemeler paslanmaz çelik gibi malzemelerden seçilmelidir. Yüzeysel temizlik faaliyetleri yerine detaylı entomolojik temizlik kriterlerine uyulmalıdır. Böceklere besin kaynağı olabilecek gıda kaynakları temizlenmeli ve ortamdan derhal uzaklaştırılmalıdır. Binalarda nem ve kâğıt ürünlerin bir araya getirilmemesine özen gösterilmelidir. Oluklu mukavva ürünler yaşam alanlarına alınırken mutlaka gözle kontrol edilmelidir.

Alman Hamam Böceği Tuzakları

Bu zararlı türü ile mücadelede tuzaklar oldukça etkin kullanılmaktadır. Özellikle feromonlu tuzaklar popülasyonun kontrol altına alınmasında etkin rol oynar. Tuzakların doğru alanlara yerleştirilmesi bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren bir çalışmadır. Özellikle işletmelerde tuzaklar yıl boyu kullanılmalı ve istila riski yakından takip edilmelidir.

Alman Hamam Böceği Feromonlu Yapışkan Tuzaklar

Alman Hamam Böceği istilası veya istila riski olan bölgelerde feromonlu yapışkan tuzakların tercih edilmesi gerekmektedir. Riskli alanlara yerleştirilen tuzaklar düzenli aralıklar ile kontrol edilmeli ve olası bir istila erken teşhis edilmelidir. Feromonlu tuzaklar muhtemel yuvalanma alanlarına ve çevrelerine konumlandırıldığında etkili sonuç verecektir.

Alman Hamam Böceği İle Biyolojik Mücadele

Alman Hamam Böceği genellikle yaşam alanlarında bulunan diğer avcı böcekler tarafından avlanmaktadır. Bu avcılar arasında örümcek, kırkayak gibi eklembacaklılar bulunsa da evcil hayvanlarımızda bu mücadeleye ortak olur. Özellikle kedi ve köpekler başlıca avcıları arasındadır. Uygulanacak mücadele yöntemlerinin doğal avcılara zarar vermemesine özen gösterilmelidir.

Alman Hamam Böceği ilaçlama

Alman Hamam Böceği ilaçlaması genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. İlaçlama genellikle gerekli inceleme ve değerlendirme yapılmadan klasik yöntemler ve uygulamalar yapılarak gerçekleştirilir. Her ilaçlamadan yaklaşık birkaç ay sonra böcek sayısı ve haşerenin direnci daha da artarak geri gelir. İlk başta işe yarayan bu uygulama yöntemleri zamanla işe yaramamaya ve istilanın daha büyük bir sorun haline gelmesine neden olur. Özellikle mücadelenin bu aşamasında tarım ilaçlarının tercihi sorunlarınıza bir çözüm değil, istilanın daha da artmasına neden olacaktır. İstilanın kontrol altına alınmasının entegre mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılması ile yapılacağının unutulmaması gerekmektedir. Zararlının biyolojisi ve genel özelliklerinin iyi bilinmesi aslında mücadelenin yarısını oluşturur. Zararlı istilası ve tespiti konusunda destek almak için mutlaka Entofarma’yı arayınız.

Alman Hamam Böceği İlacı Çeşitleri

Alman Hamam Böceği istilasına karşı geliştirilmiş oldukça fazla sayıda böcek ilacı bulunmaktadır. Tüketicilerin kafa karışıklığı da bu noktada başlamaktadır. Hangi Hamam Böceği ilacını tercih etmeliyim? Genellikle yuvalandıkları alanlar sıcak ve nemli alanlar olduğu için ısı dayanımı yüksek ilaçlar tercih edilmelidir.

Alman Hamam Böceği Jel Kullanımı

Alman Hamam Böceği kontrolünde en etkili yöntem jel yem uygulamalarıdır. Jel yem uygulamaları yuvalanma ve gezinme alanlarına uygun sıklıkla yapılır ise başarılı sonuçlar alınacaktır. Jel yem uygulamasının kalıcılığının uzun olması tüm popülasyonun jel yem ile beslenerek istilanın ortadan kalmasını sağlamaktadır. Jel yem içerdiği cezbedici koku sayesinde haşereleri doğrudan kendisine çeker ve beslenmeye teşvik eder. Jel yem kullanımının başarısındaki en önemli etken, uygulamanın profesyonel bir bakış açısı ile yapılmasıdır. Jel yem ilaçlaması yaptırmadan öncesi mutlaka Entofarma ile görüşünüz.

Alman Hamam Böceği Granül Böcek ilaç Kullanımı

Granül böcek ilaçları, haşere istilasına karşı etkili bir şekilde kullanımı ülkemizde çok yaygın olmasa da bu uygulamalar oldukça etkili sonuçlar verecektir. Granül böcek ilaçlarının kalıcılıkları özellikle nemli alanlarda daha yüksek olmasından dolayı ilaçlama sonrası başarı yüzdesi daha yüksek olacaktır.

Alman Hamam Böceği Toz ilaç Kullanımı

Toz böcek ilaçlarının kullanılmasının önemli nedenlerinden bir tanesi uygulandığı yüzeydeki kalıcılıklarıdır. Zararlının yuvalanma alanları tespit edildiğinde bu bölgelerde rahatlıkla kullanılabilir. Uygulanması için özel ekipman gerektiren bir formülasyon türü olduğundan dolayı ve hedef dışı organizmalar için de risk yarattığından amatör kullanım için çok uygun değildir.

Alman Hamam Böceği Kalıcı Böcek ilacı Kullanımı

Bu böcek ilaçları kalıcılıklarının uzun olması sayesinde uzun süreli bir Hamam Böceği kontrolü sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konu, ilaçlanan yüzeylerin yıkanmaması veya silinmemesi gerekmektedir. Kontak etkili olan kalıcı ilaçlar haşereler üzerinde sinir sistemini bloke etme yolu ile etkili olurlar. Haşerelerin ilacı bünyelerine almaları için ilaçlanan yüzeyden geçmeleri gerekeceğinden dolayı ilaçlanan yüzeylerde ıslak temizlik yapılmamalıdır. Ancak bu ilaçların dezavantajlardan en önemlisi de hedef dışı organizmalara zarar vermeleridir.